Η ΠΕΡΙΝΕΪΚΗ ΚΗΛΗ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ


Γενικά

 Αφορά συνηθέστερα αρσενικούς, μη στειρωμένους σκύλους μέσης ή μεγάλης ηλικίας και σπανιότερα γάτες. Η κήλη αυτή δημιουργείται στην περινεϊκή χώρα (περιοχή γύρω από τον πρωκτό) και οφείλεται στην επίδραση της τεστοστερόνης που παράγουν οι όρχεις, στους μύες που συνθέτουν το πυελικό διάφραγμα. Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής, είναι οι μύες του να εξασθενούν και να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα ενδοκοιλιακά όργανα, τα οποία τελικά προπίπτουν και σχηματίζουν την κήλη.

Κλινική εικόνα

 Η κλινική εικόνα ποικίλλει ανάλογα με το είδος των ενδοκοιλιακών οργάνων που προπίπτουν στην κήλη. Συνηθέστερα τα ασθενή ζώα προσκομίζονται λόγω δυσκολίας στην αφόδευση ή αδυναμία στην ούρηση (στην πιο επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου μορφή της). Η περινεϊκή κήλη μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη

Διάγνωση

 Είναι απλή και γίνεται με δακτυλική ψηλάφηση διαμέσου του απευθυσμένου.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

 Είναι αποκλειστικά χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση της κήλης, με τη μέθοδο της μετάθεσης του έσω θυροειδούς μυός να αποτελεί την μέθοδο εκλογής της μεγάλης πλειοψηφίας των χειρουργών κτηνιάτρων.

Σε περίπτωση ύπαρξης αμφοτερόπλευρης περινεϊκής κήλης, η δεύτερη κήλη χειρουργείται σε χρονικό διάστημα 4 – 6 εβδομάδων από την πρώτη (έτσι ο πόνος είναι μικρότερος και η επούλωση και η ανάρρωση ευκολότερη). Υπάρχουν βέβαια και χειρουργοί που επιλέγουν την αποκατάσταση στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.

Επιπλοκές

 Οι συνήθεις μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ήπιες και αφορούν κυρίως το χειρουργικό τραύμα. Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η υποτροπή εμφάνισης της κήλης, γεγονός που μειώνεται κατά πολύ, αν η χειρουργική επέμβαση διενεργηθεί από έμπειρο χειρουργό.

Πρόληψη

 Κρίσιμο σημείο στην πρόληψη υποτροπής της κήλης είναι η παράλληλη διενέργεια ορχεκτομής, μιας και οι πιθανότητες υποτροπών τριπλασιάζονται σε σκύλους μη στειρωμένους.