ΧΕΛΩΝΕΣ

εικόναΟι χελώνες έχουν εξωτερικό σκληρό κέλυφος (χέλυο και πλάστρο) το οποίο καλύπτει όλο το σώμα τους εκτός από την ουρά, τα άκρα, το λαιμό και το κεφάλι. Τα περισσότερα είδη ζουν μέσα στο γλυκό νερό εκτός από 8 είδη θαλάσσιων και μια μεγάλη οικογένεια αποκλειστικά χερσαίων χελωνών.

 Οι χελώνες δεν έχουν δόντια ενώ οι γνάθοι καταλήγουν σε ράμφος.

 Η διατροφή των χελωνών γενικά ποικίλλει ανάλογα με το είδος και την ηλικία. Τα χερσαία είδη είναι κατά κανόνα φυτοφάγα, ενώ του γλυκού νερού είναι παμφάγα. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι σαρκοφάγες.

 Οι υδρόβιες χελώνες χρειάζονται εγκατάσταση με ένα τμήμα ξηράς με υπέρυθρη λάμπα, νερό (λίμνη) με σύστημα φιλτραρίσματος νερού, θερμοστάτη και θερμοκρασία νερού 20 ο-22ο C.

εικόνα Τα είδη που ανήκουν στην οικογένεια Emydidae, Trachemys scripta, Pseudemys scripta, Chrysemys picta (υδρόβια, χορτοφάγα, σαρκοφάγα) συναντώνται συχνά ως κατοικίδια.

 Το είδος Trachemys scripta elegans (red-eared) είναι το πιο γνωστό και πιο δημοφιλές είδος σαν κατοικίδιο. Προέρχεται από τις Η.Π.Α. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, έξυπνο και γοητευτικό ζώο το οποίο όμως απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Η διατήρησή του σε αιχμαλωσία απαιτεί αφοσίωση και ειδικές γνώσεις. Σ'ένα καλοδιατηρημένο περιβάλλον μας γοητεύει με την εμφάνιση και ασυνήθιστη συμπεριφορά του. Ζεί 15-25 χρόνια. Σε νεαρή ηλικία είναι κυρίως σαρκοφάγος ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία γίνεται κυρίως χορτοφάγος.

 Οι συχνές επισκέψεις ρουτίνας στον κτηνίατρο για συμβουλές που αφορούν τη σωστή διαχείρηση και για γενικές εξετάσεις, μπορούν να αποτρέψουν ή να προλάβουν κάποιες παθήσεις.

Τα νοσήματα που συναντώνται συχνότερα στις χελώνες αυτές είναι :

  • Οίδημα των βλεφάρων
  • Μαλακό κέλυφος, κακή ανάπτυξη ή δυσμορφία κελύφους
  • Τυμπανικά αποστήματα
  • Αναπνευτικά προβλήματα
  • Μολύνσεις του κελύφους
  • Πρόπτωση αμάρας
  • Κακώσεις (κατάγματα κελύφους, τραύματα)