ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΜΣΑΦ) ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


Γενικά

 Πρόκειται για μια ομάδα ουσιών οι οποίες χορηγούνται στα ζώα συντροφιάς για την αντιμετώπιση πολλών νοσολογικών καταστάσεων. Η χρήση τους περιορίζει τον πόνο (αναλγητική δράση), ελαττώνει την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδης δράση) και τον πυρετό (αντιπυρετική δράση).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η χορήγηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ενός ΜΣΑΦ, χωρίς να συμβουλευτεί κτηνίατρο, είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στους πιστούς μας φίλους. Ο κτηνίατρος είναι πάντα σε θέση να εκτιμήσει το κλινικό πρόβλημα και να χορηγήσει το κατάλληλο ΜΣΑΦ στην κατάλληλη δοσολογία και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν παρόλα αυτά η χρήση τους προκαλέσει μείωση της όρεξης, έμετο, διάρροια ή ληθαργικότητα, διακόψτε τη χορήγησή τους και ενημερώστε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Ενδείξεις (Α – Α – Α)

1. Αντιπυρετική δράση, για την συμπτωματική αντιμετώπιση πυρετικών συνδρόμων.

2. Αντιφλεγμονώδης - Αναλγητική δράση, τόσο για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου (πχ. σε χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα όπως οι οστεοαρθρίτιδες), όσο και προεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά για την αντιμετώπιση του χειρουργικού πόνου. Ο χειρουργικός πόνος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση (ήπιος – μέτριος – μεγάλος) και αφορά τόσο τις επεμβάσεις μαλακών ιστών (πχ. ωοθηκυστερεκτομές, ορχεκτομές, κήλες, κλπ) όσο και τις ορθοπεδικές – νευροχειρουργικές επεμβάσεις (κατάγματα, προβολές μεσοσπονδυλίων δίσκων, κλπ).

Αντενδείξεις

1. Η χορήγηση ΜΣΑΦ αφορά σε υγιή ζώα, με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία, χωρίς γαστρικά έλκη ή αιμορραγική διάθεση και σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψη την κλινικοεργαστηριακή κατάσταση του ασθενούς ζώου, έτσι ώστε η χορήγηση να είναι πάντα ασφαλής.

2. Η χρήση τους σε ζώα αναπαραγωγής ή έγκυα ζώα πρέπει να αποφεύγεται.

3. Ανάλογα με το ΜΣΑΦ που επιλέγει ο κτηνίατρος, υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χρησιμοποίησή τους, κυρίως σε πολύ νεαρά ή πολύ ηλικιωμένα ζώα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεταβολισμός και η απέκκριση των ΜΣΑΦ είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και για το λόγο αυτό η χορήγησή τους σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Πιθανές Παρενέργειες από τη χρήση ΜΣΑΦ

1. Διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος

2. Έλκη ή ακόμα και διάτρηση του γαστρεντερικού βλεννογόνου.

3. Νεφρική ή/και ηπατική βλάβη

4. Αλληλεπιδρούν με κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όταν χορηγούνται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να ελαττώνουν τη δραστικότητά τους (πχ. διουρητικά) ή να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών (πχ. αμινογλυκοσίδες).