ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΜΣΑΦ) ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Γενικά
Πρόκειται για μια ομάδα ουσιών οι οποίες χορηγούνται στα ζώα συντροφιάς για την αντιμετώπιση πολλών νοσολογικών καταστάσεων. Η χρήση τους περιορίζει τον πόνο (αναλγητική δράση), ελαττώνει την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδης δράση) και τον πυρετό (αντιπυρετική δράση).
Ενδείξεις (Α – Α – Α)
1. Αντιπυρετική δράση, για την συμπτωματική αντιμετώπιση πυρετικών συνδρόμων.
2. Αντιφλεγμονώδης - Αναλγητική δράση, τόσο για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου (πχ. σε χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα όπως οι οστεοαρθρίτιδες), όσο και προεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά για την αντιμετώπιση του χειρουργικού πόνου. Ο χειρουργικός πόνος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση (ήπιος – μέτριος – μεγάλος) και αφορά τόσο τις επεμβάσεις μαλακών ιστών (πχ. ωοθηκυστερεκτομές, ορχεκτομές, κήλες, κλπ) όσο και τις ορθοπεδικές – νευροχειρουργικές επεμβάσεις (κατάγματα, προβολές μεσοσπονδυλίων δίσκων, κλπ).
Αντενδείξεις
1. Η χορήγηση ΜΣΑΦ αφορά σε υγιή ζώα, με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία, χωρίς γαστρικά έλκη ή αιμορραγική διάθεση και σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψη την κλινικοεργαστηριακή κατάσταση του ασθενούς ζώου, έτσι ώστε η χορήγηση να είναι πάντα ασφαλής.
2. Η χρήση τους σε ζώα αναπαραγωγής ή έγκυα ζώα πρέπει να αποφεύγεται.
3. Ανάλογα με το ΜΣΑΦ που επιλέγει ο κτηνίατρος, υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χρησιμοποίησή τους, κυρίως σε πολύ νεαρά ή πολύ ηλικιωμένα ζώα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεταβολισμός και η απέκκριση των ΜΣΑΦ είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και για το λόγο αυτό η χορήγησή τους σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Πιθανές Παρενέργειες από τη χρήση ΜΣΑΦ
1. Διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος
2. Έλκη ή ακόμα και διάτρηση του γαστρεντερικού βλεννογόνου.
3. Νεφρική ή/και ηπατική βλάβη
4. Αλληλεπιδρούν με κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όταν χορηγούνται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να ελαττώνουν τη δραστικότητά τους (πχ. διουρητικά) ή να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών (πχ. αμινογλυκοσίδες).