ΣΑΥΡΕΣ

εικόνα  Οι σαύρες είναι ερπετά που έχουν 4 άκρα και ουρά ενώ ζούν σε ολόκληρο τον πλανήτη (εκτός από την Ανταρκτική) στο έδαφος, μέσα σε τρύπες, πάνω σε δένδρα ακόμη και στη θάλασσα.

  Η οικογένεια Iguanidae (ιγκουάνα) έχει 55 γένη και 650 είδη τα οποία είναι φυτοφάγα, εντομοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα. Αντιπροσωπευτικό και πιο συχνά συναντώμενο είδος σε αιχμαλωσία είναι το είδος Iguana iguana.

 Το ιγκουάνα ζεί σε θερμά και υγρά δάση στο Μεξικό, στην Κεντρική Αμερική, στα νησιά της Καραιβικής, και στη Ν. Αμερική.

 Είναι κατά κανόνα χορτοφάγο (λαχανικά και λουλούδια 80%, φρούτα 20%), ενώ σε νεαρή ηλικία είναι και εντομοφάγο. Στη φύση ζεί πάνω στα δένδρα και τρέφεται με φύλλα και άνθη. Η δίαιτα του πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης 80-90% και ζωικής προέλευσης 10-20%.

 Το μήκος του φτάνει 1-2 μέτρα, το βάρος τα 6-8 kg ενώ ζεί 25 χρόνια(σε αιχμαλωσία μέσος όρος 7 χρόνια).

εικόνα Σε αιχμαλωσία διατηρείται σε ειδικά κλουβιά (τεράρια) με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας (29-32 ημέρα και 24-26 νύχτα). Οι διαστάσεις του χώρου εγκατάστασής τους είναι ανάλογες πάντα με το μέγεθος και το είδος του κάθε ζώου. Ο εμπλουτισμός των κλουβιών με εξαρτήματα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου, θεωρείται απαραίτητος

 Σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι ήσυχο ή πολύ ζωηρό. Με υπομονή και συχνούς χειρισμούς μπορεί να συνηθίσει τον άνθρωπο. Όταν ενηλικιωθεί και ιδιαίτερα σε περίοδο οίστρου, μπορεί να γίνει επιθετικό.

 Είναι φορέας της Salmonella spp και για το λόγο αυτό, δεν είναι κατάλληλο κατοικίδιο για πολύ μικρά παιδιά και άτομα με ανοσολογικές διαταραχές.

 Τα ιγκουάνα συχνά πεθαίνουν σε πολύ νεαρή ηλικία λόγω κακής διαχείρησης από άγνοια. Οι συχνές επισκέψεις ρουτίνας στον κτηνίατρο για συμβουλές που αφορούν τη σωστή διαχείρηση και για γενικές εξετάσεις, μπορούν να αποτρέψουν ή να προλάβουν κάποιες παθήσεις. Σημεία ανησυχίας αποτελούν η μειωμένη ανάπτυξη, η ανορεξία, η δυσκοιλότητα, οι διαταραχές του χρώματος, οι δυσκολίες κατά τη βάδιση, η απώλεια βάρους, η αναγωγή, τα κατάγματα, οι σπασμοί και επιληπτικές κρίσεις.

 Οι παρακάτω παθήσεις συναντώνται κυρίως στα ιγκουάνα αλλά και σε άλλα είδη σαυρών.

  • Μεταβολική νόσος των οστών
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Κατάγματα
  • Παρασιτώσεις
  • Κατακράτηση αυγών
  • Δερματώσεις
  • Κακώσεις της ουράς ή των δακτύλων
  • Δυσέκδυση